Natuurgebied Het Drouwenerzand

Camping het Horstmannsbos grenst direct aan natuurgebied Het Drouwenerzand.

Het gebied, met bossen, hei en zandverstuivingen, wordt thans beheerd door het Drentse Landschap, die er een kudde Drentse heideschapen laat grazen. Kenmerkend voor het gebied zijn de jeneverbesstruwelen. Van de planten zijn het zandblauwtje, het grasklokje, de wilde tijm en de stekelbrem opvallend. De jeneverbes, de wilde tijm en de stekelbrem staan op de Nederlandse rode lijst van bedreigde plantensoorten.

De driehoornmestkever komt vanwege de schapenmest veelvuldig in het gebied voor. Daarnaast is het gebied aantrekkelijk voor vogels als de bergeend, de tapuit en de holenduif, de boomleeuwerik en de roodborsttapuit. Ook betrekkelijke weinig in Nederland voorkomende vogels als de grauwe klauwier en de klapekster worden er regelmatig gesignaleerd. Voorts valt het grote aantal heivlinders op. Van deze dieren behoren de tapuit, de grauwe klauwier en de klapekster tot de bedreigde vogelsoorten en de heivlinder tot de bedreigde dagvlinders.

Vanaf de camping loopt u direct dit natuurgebied in, maar ook op de camping vindt u al twee zandverstuivingen.

De Hondsrug

De Hondsrug is een langgerekte rug in Drenthe en Groningen die zich van Emmen tot de stad Groningen uitstrekt. Hij maakt deel uit van een groter geheel van zandruggen en stroomdalen in Drenthe en Groningen dat wel het Hondsrugsysteem wordt genoemd. De Hondsrug vormt, samen met een deel van het omringende gebied, het enige geopark van Nederland.
Het gebied bestaat uit naald- en loofbossen, meren, weides, dorpen, beken, stuifzanden, heiden en akkers. Binnen of bij het gebied zijn vijf natuurgebieden als Natura 2000-gebied aangewezen: (Zuidlaardermeer, Drentsche Aa, Bargerveen, Drouwenerzand en Elperstroom). In deze gebieden komen verschillende zeldzame planten- en diersoorten voor, zoals de stengelloze sleutelbloem, het gentiaanblauwtje, de welriekende nachtorchis, de kamsalamander en de grauwe klauwier.

Ontdek de omgeving op onze geweldige E-scooters.

Met onze E-scooters kun je heerlijk op pad om te genieten van de prachtige omgeving. U kunt een E-scooter huren bij de receptie van 09:30 tot 13:30 uur of van 14:00 tot 18:00 uur voor € 35,- per halve dag per E-scooter. Voor de E-scooters vragen wij een borg van € 100,-. De E-scooters hebben een actieradius van ca 40-45 km. Kom snel naar de receptie om een avontuurlijk ritje op onze E-scooters te reserveren.

Attracties

Het Drouwenerzand is een attractiepark met verschillende attracties voor kinderen van 3 tot ca. 14 jaar. Het park werkt volgens het all-in principe; dit betekend dat eten en drinken bij de entreeprijs zijn inbegrepen. Voor meer informatie en het bestellen van tickets kijkt u op www.drouwenerzand.nl

De expositie in het Hunebedcentrum laat u ervaren hoe de Hunebedbouwers duizenden jaren geleden leefden en woonden. Zij nemen u aan de hand mee en leiden u rond door hun wereld. Ze verwelkomen u en ze tonen u hun dagelijks leven, nemen u mee in hun eenvoudige boerenbehuizing en naar het woeste land rondom hun akkers, waarin wolven, oerossen en beren huizen. Via film, multimediaproducties, een reconstructie van een hunebed, landschapsmaquettes, een offermoeras en nog veel meer kunt u zich terugwanen in de tijd van de Hunebedbouwers, 5500 jaar geleden. Op een steenworp afstand van het Hunebedcentrum staat het grootste hunebed van Nederland. Voor meer informatie kijkt u op www.hunebedcentrum.eu.

Op het Boomkroonpad kun je het bos van de Hondsrug eens op een heel andere manier bekijken: van boven! Het Boomkroonpad is namelijk een spannend pad van 125 meter lang, dat door de toppen van de bomen loopt. Ideaal voor een uitje met de kinderen, maar stiekem ook heel leuk voor volwassenen. Leuk om op een dagje uit te combineren met een bezoek aan Buitencentrum Boomkroonpad, startpunt van boswandelingen door Gieten-Borger, of Speelbos Lorken. Kijk voor meer informatie op www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/hondsrug/bezienswaardigheden/boomkroonpad.

Aan de rand van boswachterij Gieten-Borger, tussen Gasselte en Anderen, ligt zwemvijver ’t Nije Hemelriek. Op zomerse dagen is deze plas erg geliefd. Het zandstrand en de speelweide biedt veilig speel- en spartelplezier voor kinderen.
Neem je eigen eten en drinken mee voor de picknickplek, of kom langs in het restaurant.
Toiletten en restaurant zijn ook met rolstoel toegankelijk.

Zin in een ijsje? Breng dan eens een bezoekje bij Speel en IJsboerderij De Drentse Koe in Ruinderwold! De makers van Speel en IJsboerderij de Drentse Koe zijn al begonnen met het maken van Drentse Koe IJs in 1999. Ze maken jaarlijks veel ijs, een mooi streekproduct.

Zoals de naam al zegt kan er niet alleen worden genoten van een heerlijk ijsje, ook kunnen de kinderen lekker spelen in zowel de buiten- als binnenspeeltuin met ‘boerderijthema’. Daarnaast is er een dierenweide met ezels, konijnen, kippen en geiten.

Kijk voor meer informatie op www.drentsekoe.nl.

Wilt u weten wat er, naast bovenstaande suggesties, nog meer te doen is?
Neem dan contact met ons op of kom langs bij de receptie.
Uiteraard kunnen we u daar ook voorzien van de vele fiets- en wandelroutes die dit gebied rijk is. Of neem eens een kijkje tussen ons ruime aanbod aan folders betreffende activiteiten, bezienswaardigheden, musea, pretparken, restaurants, etc.